Ada Parellada - Restaurant Semproniana

Ada Parellada i Garrell és una cuinera catalana coneguda per dirigir el restaurant barceloní Semproniana i per la seva presència als mitjans de comunicació en la promoció dels bons hàbits alimentaris.

Els seus orígens familiars sempre han estat lligats a la restauració; el seu germà Ramon Parellada és propietari de la Fonda Europa de Granollers —on ella hi va passar molts moments de la seva infància— i del restaurant Senyor Parellada de Barcelona; la seva germana Teresa Parellada, de Can Ribas (Bigues i Riells); i el seu cosí Paco Solé Parellada, del 7 Portes de la Ciutat Comtal.

Ada Parellada va obrir el restaurant Semproniana a l’Antiga Esquerra de l’Eixample quan tenia 25 anys. Imparteix tallers de cuina i és molt activa als mitjans de comunicació en la difusió d’una alimentació saludable. Ha publicat diversos llibres de receptes i també és autora de la novel·la Sal de vainilla (2012).

Un any després, el 2016, va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi en reconeixement per la seva trajectòria en el món de la restauració.